2. Rendszeresen igyunk vizet

Agy fogyni. Hiába diétázik az ember, ha az agya gátolja a fogyást | hu

Tartalom

  agy fogyni

  Hanula Zsolt Ami igencsak figyelemreméltó, főleg annak tükrében, hogy agy fogyni testtömegünknek csak kb. Adja magát a kérdés: felturbózható-e intenzív agyhasználattal, vagyis kőkemény gondolkodással az agy energiafogyasztása annyira, hogy ez akár testmozgás helyett alkalmazható legyen fogyókúrázáshoz?

  Elvégre ki ne cserélné le a kocogást másodrendű lineáris differenciálegyenletek megoldására?

  agy fogyni

  Több tudományos kutatást is folytattak a témábanés ezek mind nagyjából hasonló eredményre jutottak: az agy alapállapotban, például alvás közben, kb.

  Ez nem túl sok, de ha felszorozzuk nel - ahány perc van egy napban - máris kijön, hogy akár kalóriát is elvisz az agyunk működtetése a szervezet napi energiaigényéből.

  agy fogyni

  Ha az ember erősen gondolkodik, ez a fogyasztás megnő, egyszerűen azért, mert az agytorna több kommunikációval jár a neuronok között. Ez pedig arra kényszeríti az agyat, hogy több neurotranszmittert, vagyis ingerületátvivő vegyületet termeljen.

  agy fogyni

  Ilyen például a dopamin vagy a szerotonin: ezek az anyagok szállítják az információt az egyik idegsejtből a másikba, és ezeknek a termelése energiát fogyaszt. Ezért esik le a vércukorszint, amikor erősen gondolkodunk: innen szerez energiát az agy a neurotranszmitter-gyártáshoz.

  agy fogyni

  Fotó: Matt Cardy A tudósok számításai szerint intenzív gondolkodás közben az agy energiaigénye elérheti a percenként ,5 kalóriát, vagyis az alapjárathoz képest bő egy kalóriával tudjuk megemelni a szervezetünk fogyasztását. A kutatók szerint az agy fogyni átlagosan naponta kalória között fogyaszt konkrét, akaratlagos agymunkával, vagyis egy átlagember naponta kb.

  agy fogyni

  Ez azt jelenti, hogy sajnos nemigen lehet önmagában gondolkodással fogyókúrázni, hiszen, példának okáért egy Big Macet kalória közepes krumplival kalóriaés - legyünk nagylelkűek! Ma is tanultam valamit Most együtt csak forintért!