"+_NEWS_RATING_YOU_LIKE_THIS_ARTICLE+"

Diétázás alapjai. A diétázás alapjai - Bacskay Péter edző blogja

Tartalom

  A diéta egy meghatározott étkezési rendszer, mely figyelembe veszi testünk adottságait, fogyni tumblr annak megfelelő ideális tápanyag bevitelt ír elő.

  diétázás alapjai

  A diéta segítségével tudjuk pontosan meghatározni, kijelölni a szervezetünkbe bevitt tápanyagok mennyiségét, minőségét. Legyen a cél akár fogyás, izomtömeg növelés, testkompozíció változtatás, jól megtervezett diéta nélkül szinte lehetetlen elérni azt.

  diétázás alapjai

  Mégis hogyan tud segíteni céljaink elérésében a meghatározott étrend? Ahhoz hogy ezt megértsük, ismerjük meg egy kicsit a szervezetünk működését, nézzük meg azt, hogy valójában milyen összefüggések állhatnak a fogyás és a hízás mögött.

  Az energia diétázás alapjai törvénye: A fogyás és hízás mögötti összefüggés energetikailag roppant egyszerűen leírható: A mérleg egyik oldalán a szervezetünkbe táplálkozás útján bejuttatott energia mennyiség, míg a másik oldalán a testünk működése által felhasznált energia áll.

  diétázás alapjai

  Az elmélet könnyen átlátható, mivel az energia nem vész el, csak átalakul, ha a bevitt energia több, mint az a mennyiség, amit felhasználunk, a szervezetünk a plusz kalóriákat elraktározza, átalakítja zsírrá! Ahhoz tehát, hogy elérjük az áhított fazont nem kell mást diétázás alapjai, mint megváltoztatnunk a mérleg két oldalának egyensúlyát.

  A képlet egyszerű, ahhoz hogy változás történjen, az egyik oldalon le kell csökkentenünk a táplálékkal bevitt energia mennyiséget, a másik oldalon pedig meg kell növelnünk a felhasznált kalóriák számát és máris beindul a fogyás.

  diétázás alapjai

  Így leírva valóban egyszerűnek tűnik, a gyakorlat viszont mégis azt mutatja, hogy mégsem az. Nézzük meg egy kicsit közelebbről a mérleg két oldalát, azt hogy hogyan is adódik össze, milyen részegységekből áll a szervezet által felhasznált energia mennyiség, illetve mik azok az elemek, makronutriensek, melyek a táplálék útján bevitt energiát szolgáltatják.

  diétázás alapjai